Contact info

Address

Obala Kulina Bana 5, 71000 Sarajevo

Phone

+387 33 550 430

Email

info@westport.ba
Austrija je postavila cilj ugradnje fotonaponskih sistema na milijon svojih krovova, a njegovom će ostvarenju svakako pomoći najnovije izmjene i dopune građevinskih propisa Grada Beča. Ova reforma između ostalog donosi obvezu ugradnje fotonaponskog sistema na svakom novom gradskom krovu!
  Članica bečkog gradskog vijeća zadužena za stanogradnju, Kathrin Gaal, i glasnogovornik Zelenih, Peter Kraus, najavili su u ponedjeljak uvođenje obveze ugradnje fotonaponskih sistema na svim novoizgrađenim krovovima i pokretanje prave digitalne transformacije u građevinskom sektoru. „Ovom reformom građevinskih propisa Beč dodatno pripremamo za optimalniju prilagodbu klimatskim promjenama i digitalizaciju. Time će naš grad postati suvremeniji i pripremljeniji za zeleniju budućnost.“ – kazala je Kathrin Gaal. „Beč je napravio veliki korak prema obnovljivoj budućnost. Fotonaponski sistem na bečkim krovovima postaju standard i ubrzavaju postupno napuštanje proizvodnje energije iz fosilnih goriva. Čista energija i očuvan okoliš posebno su važni u ovom kriznom i neizvjesnom vremenu i zbog toga će od sada svaki novi krov u našem gradu proizvoditi obnovljivu energiju. To je naša formula za uspjeh u budućnosti.“ – izjavio je glasnogovornik Zelenih Peter Kraus.
Izvor: Die Grünen Wien / @gruenewien
Promjene koje će dodatno zaštititi klimu Reformom građevinskih propisa Grada Beča nadopunjeni su ciljevi koje treba uzeti u obzir pri izradi i izmjeni planova prostornog uređenja i razvoja. Tako su, primjerice, ugrađene mjere kojima se ublažavaju učinci klimatskih promjena, omogućuje bolje gospodarenje oborinskim vodama ili povećava primjena načela kružnog gospodarstva. Također, bečki savjetodavni odbor za urbanizam i prostorno uređenje od sada mora uključivati i najmanje jednog stručnjaka ili jednu stručnjakinju u području zaštite klime i energije, što će ovoj ključnoj temi u budućnosti dati na još većoj važnosti. Za određene je novogradnje u Beču još prije bilo potrebno osigurati ugradnju fotonaponskih sistema, no reforma građevinskih propisa sada donosi obvezu za sve nove stambene i obrazovne zgrade. Snaga instaliranih fotonaponskih sustava treba omogućiti proizvodnju električne energije za izravno napajanje zgrada, primjerice, u njihovim zajedničkim prostorima. Također, tamo gdje ima smisla instalirati veću snagu FN sistema, ta će se opcija moći koristiti u većoj mjeri zahvaljujući odgovarajućim financijskim poticajima.
Nova pravila za novo vrijeme / Izvor: Twitter – Birgit Hebein
Osiguravanje obvezne ugradnje na zamjenskim površinama Prema ranijim propisima, obvezna ugradnja FN sistema nije se mogla primijeniti tamo gdje to nije bilo moguće iz pravnih, tehničkih ili ekonomskih razloga. U budućnosti će se u takvim slučajevima, s izuzetkom stambenih zgrada, solarna obveza morati ispuniti na zamjenskim površinama, čime se općenito jača upotreba solarne energije i/ili drugih ekološki prihvatljivih izvora energije. Digitalizacija u građevinarstvu Reforma stvara i pravnu osnovu za uvođenje digitalizacije u sektoru građevinarstva čime će se osigurati administrativno rasterećenje i učinkovitije upravljanje u budućnosti. Od sada će se svi zahtjevi za izdavanje građevinskih dozvola moći predati elektroničkim putem te će se u svakom trenutku moći pratiti i nadgledati u kojoj je fazi njihovo rješavanje. Nadležnom tijelu će se elektroničkim putem moći predati kopije građevinskih planova, a reforma regulira i uvođenje elektroničkog potpisa, elektroničke dostave i općih uvjeta za elektronički promet. Punionice električnih vozila Pri izgradnji novih zgrada, kao i pri većim renoviranjima postojećih, uvodi se i obveza postavljanja punionica za električne automobile, kao i osiguranja dodatnog prostora za njihovu naknadnu instalaciju. Točan broj propisan je zakonom i ovisi o tome radi li se o stambenoj zgradi ili zgradi druge namjene. Ova dopuna pravilnika tako služi i promicanju elektromobilnosti te je u skladu s provedbom prava EU-a. Preuzeto: Ekovjesnik Ova objava je dio projekta “Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj FBiH” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.
Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine