Contact info

Address

Obala Kulina Bana 5, 71000 Sarajevo

Phone

+387 33 550 430

Email

info@westport.ba
Vjetropark će se sastojati od 56 turbina sa temeljima pričvršćenim za morsko dno, na dvije lokacije u blizini italijanske luke Ravena. Jedna lokacija je udaljena nešto više od 8 nautičkih milja od obale, a druga oko 12 nautičkih milja.
Projekat obuhvata i plutajuće solarne panele i proizvodnju vodonika
Projekta obuhvata i plutajuću solarnu tehnologiju i proizvodnju “zelenog” vodonika, saopštio je Saipem. Jedan od partnera na projektu je firma AGNES, koja razvija vjetroparkove na moru, plutajuće solarne panele i sisteme za skladištenje energije. AGNES se takođe bavi proizvodnjom vodonika. Drugi partner je QINT’X, koji se bavi solarnom energijom, vjetroenergijom i hidroenergijom, kao i e-mobilnošću (električnim vozilima). Na sajtu ove firme stoji da bi budući vjetropark na moru trebalo da bude pušten u rad u roku od tri godine. Ove tri kompanije su nedavno potpisale memorandum o razumijevanju u vezi sa ovim projektom, stoji u saopštenju.

Saipem planira vjetroparkove sa plutajućim temeljima kraj obale Saudijske Arabije, kao i kod Sicilije i Sardinije

Ovaj projekat je skladu sa novim poslovnim modelom kompanije Saipem, koji je uveden 2019. godine potpisivanjem ugovora sa firmom za obnovljivu energiju Plambeck iz Njemačke o izgradnji vjetroparka sa plutajućim temeljima u Crvenom moru kraj obale Saudijske Arabije. Saipem planira da preko svog ogranka XSIGHT pokrene slične projekte i na italijanskim ostrvima Sicilija i Sardinija, rekao je Mauro Piasere, direktor operacija u firmi XSIGHT. Preuzeto: Balkan Green Energy News   Ova objava je dio projekta „Green Rural Interethnic Development“, koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.