Contact info

Address

Obala Kulina Bana 5, 71000 Sarajevo

Phone

+387 33 550 430

Email

info@westport.ba
Energetske zadruge ili zajednice koje postaju sve popularnije u EU, bi trebalo da pomognu da se decentralizuje proizvodnja energije iz obnovljivih izvora i poveća učešće građana u projektima korištenja obnovljive energije.
Magliano Alpi planira da energetske zadruge pokrivaju potrebe za energijom polovine stanovnika
Energetska zadruga u mjestu Magliano Alpi, koja koristi solarnu energiju, osnovana je zahvaljući novim propisima i podsticajima koje je Italija usvojila tokom druge polovine 2020. godine. Opština planira da iskoristi povećanje iznosa javnih sredstava dostupnih za ovakve projekte i da izgradi mrežu zadruga koje bi pokrivale energetske potrebe polovine njenih stanovnika.
Italija je tokom 2020. godine učinila dosta na podsticanju obnovljivih izvora
U poslednjih šest meseci, Italija je učinila dosta na podsticanju korištenja obnovljivih izvora energije, kako za privatni tako i za javni sektor, podsjeća Olivero. Takođe, prema njegovim riječima, opštine sa manje od 5.000 stanovnika, kao što je Magliano Alpi, mogu da dobiju 100.000 eura za energetske zajednice, a ti podsticaji biće dostupni do 2024. godine. Sredinom 2020. godine, Italijanska vlada povećala je “eko-bonus” za fotonaponske instalacije i sisteme za skladištenje energije sa 50% na 110%, čime je praktično omogućila vlasnicima stambenih objekata da besplatno instaliraju solarne sisteme. U prvo vrijeme, zadruge će biti zasebni entiteti, ali kada se tokom 2021. godine direktiva Europske unije (EU) o građanskim energetskim zajednicama prenese u Italijansko zakonodavstvo, ove opštine će se spojiti u jednu energetsku zajednicu, kaže Sergio Olivero, predsjednik naučnog odbora u energetskoj zadruzi Magliano Alpi, navodi se u izveštaju portala pv-magazine.

Slovenija olakšala osnivanje energetskih zajednica

U Sloveniji su nedavno pojednostavljene procedure za osnivanje energetskih zajednica i povezivanje njihovih uređaja za proizvodnju struje na mrežu, dok je Austrija postala jedna od prvih zemalja u Europi koja je izradila i predstavila nacrt zakona o energetskim zajednicama. Što se tiče regiona koji pokriva Balkan Green Energy News, većina energetskih zadruga je u Grčkoj i tamo je taj model sve popularniji, ali bilježe se pomaci i u Srbiji i Hrvatskoj. Preuzeto: Balkan Green Energy News